úterý 24. března 2015

Povahopis národa holandského

Tento příspěvek je věnován rozboru nizozemské nátury. V průběhu svého pobytu se snažím zjistit, jací Nizozemci vlastně jsou. Doposud se mi však nepodařilo infiltrovat žádnou větší skupinu jedinců druhu homo nederlandis a tudíž nabízím jen malou teoretickou studii.
Říká se, že co Skotovi upadne, to Nizozemec sebere. Jak je tedy vidno, Nizozemci jsou neobyčejně šetřiví. Tubu se zubní pastou vymačkávají až do posledního ždibečku a pozvou-li vás na návštěvu, nabídnou vám obvykle jen jednu jedinou sušenku. V Nizozemsku navíc není zvykem dávat spropitné (což mi vzhledem k mé "škrťácké" povaze naprosto vyhovuje). A pokud někomu spropitné přeci jen dáte, pohotově vám ho vrátí.
Dalším zvláštním povahovým rysem Nizozemců je jejich přímočarost a upřímnost. Pokud se jim něco nelíbí, nechodí kolem horké kaše, ale rovnou vám to řeknou. To sice někdy bolí, ale na druhou stranu hned víte, na čem jste. Pokud si tedy zrovna obarvíte vlasy a nějaký Nizozemec vám řekne, že vám ta minulá barva slušela mnohem víc, neberte to jako urážku. Věřte nebo ne, onen Nizozemec není nevychovaný. Jen vám tím prokazuje laskavost.
Nizozemci milují diskuze, schůze a debaty. Debatují o všem možném, debatují často a debatují důkladně. A to někdy i o věcech, které si žádnou debatu ani nezaslouží. V Nizozemsku jsou si navíc všichni rovni a tak má každý právo vyjádřit svůj názor a přispět svou myšlenkou či nápadem. To souvisím s tzv. poldermodelem, tedy snahou dosáhnout konsensu. Když totiž Holanďané v dávných dobách bojovali s vodním živlem a budovali poldery, museli být takříkajíc na jedné lodi, a tak nějak jim to už zůstalo. Většinou to tedy nefunguje tak jako u nás, kde někdo o něčem rozhodne, aniž by se poradil s ostatními.
Nizozemci jsou také nesmírně tolerantní a otevření novým věcem. Jako první zavedli eutanazii, sňatky homosexuálů jsou tu samozřejmostí a na každém rohu najdete nějaký ten coffeeshop. Je přitom zajímavostí, že je v Nizozemsku mnohem méně uživatelů lehkých drog než například ve Spojených státech, kde je jejich konzumace striktně zakázána (a teď nemluvím o Washingtonu a Coloradu). To souvisí s dalším rysem nizozemské povahy, kterým je silná morálka. Ta je zřejmě stejně jako jejich skromnost a šetřivost dána protestantismem, který zde převažuje. Ačkoli je zde plno věcí povoleno, Nizozemci je díky svým silným morálním zásadám zkrátka nedělají.
Pro Nizozemce navíc není nic tabu. Můžete se je zeptat na jakékoli téma včetně sexuální orientace a oni vám rádi odpoví. Jediné, na co se nesmíte ptát, jsou peníze. Na ně jsou, jak již bylo řečeno, nesmírně hákliví (ačkoli jsem byla svědkem toho, jak se jedna cizinka neobezřetně zeptala jedné Nizozemky, kolik si vydělá brigádou v pekárně (rozuměj: rozmrazovací jednotce) supermarketu Albert Heijn a ona jí bez zdráhání odpověděla. Kdyby vás zajímalo, kolik že vydělává: pracuje-li v neděli, kdy jí platí 2x víc, pak 15 (slovy patnáct!) eur na hodinu).

A na závěr několik zajímavostí ze života Nizozemců:
- V Nizozemsku je vysoké procento domácích porodů. Zhruba 80-90% porodů probíhá doma pouze za přítomnosti porodní asistentky.
- Když se Nizozemci vítají či loučí, dávají si tradičně tři polibky na tvář, a to nejdříve vlevo, pak vpravo a pak ještě jednou vlevo (zkrátka jako když přecházíte přes přechod). Ovšem pozor - toto pravidlo platí zejména pro situace, kdy se zdraví dvě ženy či muž se ženou.
- Pokud jsou Nizozemci pozváni na oslavu narozenin, nepřejí vše nejlepší jen oslavenci, jak bývá zvykem v našich končinách, ale i jeho rodinným příslušníkům. Ostatně ti mají většinou také radost, že se oslavenec dožil daného věku (pokud se tedy nejedná o tetičku s tučným bankovním kontem a neobyčejně tuhým kořínkem).

2 komentáře:

  1. Jak vychází porovnání Nizozemců s Rakušáky?

    OdpovědětVymazat
  2. Porovnání sepíšu až na závěr pobytu. Ale připadá mi, že Rakušané nemají žádné povahové vlastnosti, které by se extrémně odlišovaly od těch našich.

    OdpovědětVymazat