čtvrtek 12. března 2015

Lalala Leiden...


Ačkoli je Leiden neskutečně krásným městem, bývá často neprávem opomíjen. I přesto, že se může pyšnit bohatou historii a celou řadou významných vědeckých objevů, je stále zastíněn většími a turisticky "profláklejšími" městy jako je Amsterdam či Den Haag. I Leiden má ovšem svým návštěvníkům co nabídnout (tak si říkám, že je mě na té fildě škoda. Měla bych psát turistické průvodce...).

Leiden leží jihozápadně od Amsterdamu a čítá něco málo přes 100 000 obyvatel. I přesto si zachovává maloměstskou atmosféru a proto připadá mnoha lidem o dost méně vzrušující než nedaleký Den Haag (já mezi ně nepatřím). A protože leží vcelku blízko moře, můžete za příznivých povětrnostních podmínek ucítit závan slané vody (či produktů z místního coffeeshopu s přiléhavým názvem Eerste Kamer, což znamená "senát". Nevím, jak je tomu v Nizozemsku, ale čeští senátoři občas opravdu působí dojmem, jako by před zasedáním navštívili nějaký podnik podobného ražení.).
Leidenu se plným právem přezdívá "malý Amsterdam". Centrum města, které svým tvarem připomíná hvězdici, je totiž protkáno nespočtem malebných kanálů. Mezi největší pamětihodnosti města patří hrad Burcht (ale nečekejte žádný obrovský komplex formátu Pražského hradu, leidenský hrad není nic než soubor kulatých hradeb s openair-nádvoříčkem tyčící se na umělém kopečku), monumentální radnice, jejíž nejstarší část pochází ze 17. století, botanická zahrada Hortus Botanicus a dále plejáda muzeí, kostelů, větrných mlýnů a malebných dvorků.
Leiden je také městem celé řady význačných vědeckých objevů. Byla zde vynalezena leydenská láhev, tedy jakýsi předchůdce kondenzátoru (doufám, že víte, co je to kondenzátor, protože já nemám nejmenší tušení). Objevili tu i tzv. leidenskou mutaci, tedy dědičnou poruchu srážlivosti krve, která může být obzvlášť nebezpečná pro ženy užívající hormonální antikoncepci (tímto budiž splněna osvětová funkce mého blogu).
Leiden je také městem umění. Narodil se zde jeden z nejslavnějších malířů vůbec, Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Zástupy slovutných umělců působících v tomto městě pak rozšiřují Jan Steen a Jan van Goyen. V Leidenu navíc působila či stále působí celá řada významných nizozemských spisovatelů (následující výčet je určen zejména studentům nederlandistiky či jiným vážným zájemcům o západogermánskou literaturu): Abdelkader Benali, Maarten ´t Hart, Piet Paaltjens či Jan Wolkers. Po celém Leidenu jsou navíc na zdech domů rozmístěny básně napsané v mnoha různých jazycích. Většina děl pochází od renomovaných autorů jako je William Shakespeare, Guillaume Apollinaire či Kurt Schwitters (a do roku 2004 i J.H. Krchovský).

Na oficiálních stránkách Leidenu jsem se navíc dozvěděla celou řadu zajímavostí, kterými jsem se rozhodla zakončit tento příspěvek:

- Hned několik členů nizozemské královské rodiny bydlelo (zřejmě v době svých studií na místní univerzitě) na ulici Rapenburg, což je jeden z nejkrásnějších leidenských grachtů (a taky "nejmastnějších", řekla bych).
- V Leidenu stojí nejstarší divadlo v celém Nizozemsku, Leidse Schouwburg, které bylo postaveno roku 1705.
- Roku 1910 se městem prošel Gustav Mahler se Sigmundem Freudem, aby pohovořili o Mahlerových problémech v manželství. 
- Celá řada bývalých amerických prezidentů a také současný prezident USA Barack Obama jsou potomky osadníků pocházejících z Leidenu. Slavní otcové poutníci se totiž před svým vyplutím do Ameriky usadili právě zde.

A na závěr přidávám obligátní píseň:

2 komentáře:

  1. Nerozumím té poznámce o Krchovském do roku 2004.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znamená, že do roku 2004 byla na jedné zdi umístěna Krchovského báseň, ale pak ji přemalovali...

      Vymazat