sobota 14. března 2015

Jarní univerzitní krasojízda

Na tento semestr se mou alma mater stala Universiteit Leiden, tedy nejstarší univerzita v celém Nizozemsku. Roku 1575 ji založil sám Vilém Oranžský. V současné době sestává univerzita ze sedmi fakult, z nichž jedna sídlí v nedalekém Haagu. Na leidenské univerzitě působila i řada význačných osobností, mimo jiné Albert Einstein či René Descartes. Mezi její absolventy patří i bývalá královna Beatrix a současný král Willem-Alexander.
Na leidenské univerzitě funguje celá řada studentských klubů zaměřujících se na rozličné činnosti jako je například sport, umění nebo společenské hry. Dlouho jsem si myslela, že vysokoškolské kluby typu "alfa beta gama" existují jen v amerických filmech, ovšem přesvědčila jsem se, že opak je pravdou. Důkazem je slovutný spolek Minerva, elitní klub zastřený rouškou tajemství. Členové tohoto společenství platí drahé členství, bydlí ve vlastních domech a drží pospolu i po promoci. Univerzitou navíc kolují zvěsti o podivných iniciačních rituálech, které musí podstupovat noví členové.
Obor, který studuji, se nazývá Dutch Studies a je součástí místní filozofické fakulty, která sídlí v samém srdci města. Leidenská nederlandistika je jako jediná v celém Nizozemsku a Vlámsku zaměřená přímo na cizince. Proto se jedná o jednu z nejoblíbenějších destinací brněnských nederlandistů. 
Jelikož shodou okolností veškeré předměty, které mám zapsané, spadají do jednoho ročníku, mám na většině hodin více méně stejné spolužáky. Jsme vskutku mezinárodní sestava: Mexičan a Kolumbijec, kteří by si mohli z placu střihnout roli v nějaké latinskoamerické telenovele, Srbka a Ruska, které jsou už obě vdané, Francouzka, která jako by z oka vypadla vynikající nizozemské zpěvačce Caro Emerald (kterou si povinně všichni vygooglujte!) a celá delegace studentek z Maďarska.

A jaké mám předměty?
Gramatika/psaní - Jedná se v podstatě o klasická jazyková cvičení sestávající z gramatické části a části věnované psaní. Jelikož s tímto předmětem není spojena žádná vtipná či alespoň zajímavá historka, kterou bych mohla obohatit tento příspěvek, plynule přejdu k dalšímu bodu.
Analýza literárních textů - Ač se může podle názvu zdát, že se jedná o suchopárný předmět, já ho považuji za jeden z nejzajímavějších (nutno ovšem podotknout, že jsem jedna z mála). Zabýváme se teorii vyprávění, což znamená, že například zkoumáme charakter postav či prvky, které činí text napínavějším.
Metody a techniky literárněvědného, jazykovědného a historického výzkumu - Předmět s komplikovaným názvem je komplikovaný i svým obsahem. Učí ho celkem tři vyučující, z nichž každý má na starosti jinou oblast. Každý týden dostáváme pravidelnou dávku zapeklitých úkolů, které by nám měli pomoci naučit se provádět výzkum. Pokud jsem se zatím něco naučila, pak to, že je provádění výzkumů pěkně složitá disciplína.
Ústní komunikace - Zpočátku jsem se tohoto předmětu poněkud děsila, protože se v něm provádí přesně to, co bytostně nesnáším, totiž mluvení před lidmi. Nakonec jsem si ovšem tyhle hodiny oblíbila (už jen kvůli tomu, že nedostáváme úkoly). V předem sestavených týmech každý týden debatujeme na určité téma a snažíme se porotu přesvědčit o tom, že je stanovisko našeho týmu lepší.
Vyučující nás občas kritizuje, že nemáme dobrou řeč těla, že mluvíme bez emocí a negestikulujeme. Nutno podotknout, že on sám se snad narodil bez mimických svalů. Celou hodinu má úplně stejný, nicneříkající výraz. Pouze pokud se opravdu hodně snažíme a řekneme něco vážně vtipného, je schopný na dobu několika vteřin pozvednout koutky úst.
Úvod do lingvistiky - Kdykoli slyším termíny "fonetika", "morfologie" nebo "syntax", ježí se mi vlasy hrůzou. Nakonec jsem ale ráda, že jsem si tenhle předmět zapsala, jelikož je neuvěřitelně zajímavý. Věděli jste například, že existují jazyky, které mají výrazy jen pro slova "světlý" a "tmavý", ale nerozlišují žádné barvy?

P.S.: Místní specialitou je takzvaná "leidenská čtvrthodinka". To znamená, že všechny vyučovací hodiny začínají přesně o 15 minut později, než je psáno v rozvrhu. Tento časový posun se výborně hodí, když si chcete před hodinou v klidu dopít kávu nebo když se nizozemské dráhy zničehonic rozhodnou, že vám nevypraví vlak.
P.P.S.: V současné době přechází univerzitní nápojové automaty na jiný platební systém. Než však dojde k instalaci nových platebních terminálů, jsou veškeré teplé nápoje zcela zdarma. Jakožto správná zástupkyně českého národa této možnosti samozřejmě nadšeně využívám. A nejsem sama, což je důvodem, že v knihovně pravidelně dochází zásoby kávy a u studijního oddělení je zase nedostatek čokolády. Kvečeru se navíc z veškerých nápojů stává teplá břečka bez chuti a bez zápachu.

1 komentář: