čtvrtek 2. dubna 2015

Představte si, představte si, co jsem měla k obědu

V tomto příspěvku jsem se rozhodla věnovat tématu, které mě poslední dobou zajímá čím dál víc. Koneckonců, když se sejde skupina cizinců, dříve či později se na toto téma strhne vášnivá debata: jídlo. Italové mají pizzu, Japonci sushi a Maďaři guláš. Že si nemůžete vybavit, jaké jídlo je typické pro Nizozemce? Není divu, nizozemská kuchyně je totiž podobně nechvalně proslulá jako třeba ta britská.
Haring
Nizozemci jí hodně zeleniny, zejména zelí, kapustu, chřest a brambory. V supermarketu se dá najít i spousta druhů zeleniny, které jsou v našich končinách téměř neznámé, jako třeba čekanka či prazvláštní druhy celeru. Tradičním pokrmem je stamppot, tedy směsice brambor a zeleniny. Jelikož leží Nizozemsko u moře, jí se tu ve velkém ryby. Nejznámější z nich je haring (a teď nemám na mysli toho malíře) neboli sleď. Ten se klasicky podává se syrovou cibulí.
Díky své koloniální minulosti lze v nizozemské kuchyni nalézt řadu vlivů z dalekých krajů. Oblibě se těší zejména indonéské a surinamské speciality. A protože je Nizozemsko jaksepatří multi-kulti, je tu nepřeberné množství čínských, tureckých či marockých bister. Z jejich nabídky stojí za zmínku zejména kapsalon (což doslova znamená kadeřnictví), tedy jakási holandská mutace kebabu.
Pokud chtějí Nizozemci zajít na rychlou svačinku, pak si dají takzvaně něco „ze zdi“. Tím se myslí automaty nabízející spoustu sýrových či masových smažených dobrot nejrůznějších tvarů, například frikandel, kroket či bitterballen.
Pokud se vypravíte do Nizozemska a nebudete mít možnost si sami vařit, pak se rovnou rozlučte s představou opulentních teplých obědů. Nizozemci obědvají pouze sendviče. Vrcholem jejich poledního gurmánství je polévka, většinou hrášková. Hlavním jídlem dne je večeře, která se tradičně podává už v šest hodin.
Závěrem musím samozřejmě zmínit nizozemské pivo. Tím nejznámějším je Heineken, který ovšem není ani zdaleka tím nejlepším. Nejkvalitnější piva pocházejí většinou z menších lokálních pivovarů. A pokud chcete ochutnat něco opravdu speciálního, pak si zajděte na trappist, tedy pivo, které vaří mniši v klášterech. Pro zapřísáhlé pivaře tu mám upozornění: Pokud si v Nizozemsku objednáte pivo, automaticky vám přinesou malé. Pokud chcete velké, musíte si o něj výslovně zažádat. I zde je však třeba počítat s tím, že nizozemské velké pivo je většinou menší než to české.

2 komentáře: