sobota 7. února 2015

Vítejte v Příčné ulici!

Věřte nebo ne, v Haagu bydlím v Příčné ulici. Tedy když název oné ulice přeložím do češtiny a zbavím ho jedné části.
Náš byt se nachází mezi dvěma nádražími, což už napovídá, že se nejedná o zrovna výstavní čtvrť. Na druhou stranu se nejedná ani o čtvrť nejhorší (alespoň doufám). Pokud se dá věřit internetu, byl náš dům postaven v roce 1927 a za války v něm (alespoň nějakou dobu) bydleli Židé. V domě se nacházejí celkem čtyři bytové jednotky. Jelikož jsou byty umístěny v poschodí, je nejprve nutné se vyškrábat do neuvěřitelně příkrých schodů (což má ovšem i nesporné výhody. Pokud by se totiž zničehonic protrhly pověstné nizozemské hráze, byli bychom za vodou - tedy spíše nad vodou).
Náš byt sestává ze tří ložnic s krásným moderním nábytkem. V té maličké spí Edwige, v té obrovské Elizaveta a v té střední spím já. Kromě toho se naše apartmá pyšní dvěma komorami, samostatným WC, koupelnou, plně vybavenou kuchyní, jídelnou a dokonce balkonem!
Naše bydlení má ovšem i svou stinnou stránku. Vchodové dveře dle mého mínění ani zdaleka nesplňují bezpečnostní parametry (o čemž svědčí mimo jiné skutečnost, že od nich šíleně táhne), po celém bytě je rozmístěno několik topení, které podivně škručí, lopotí a klokotají, mikrovlnná trouba je neskutečně špinavá, což je ovšem spíše vina mých spolubydlících než bytu samotného (mami, pokud ti občas připadá, že je naše mikrovlnka špinavá, věř mi, že ti to tak opravdu jenom připadá) a děvčata v bytě dokonce jednou zahlédla pobíhající myš.
Na druhou stranu mám ve svém pokoji vše, co potřebuji k životu. Psací stůl, dva stolečky, dvě skříně, postel, křeslo a okno přes celou stěnu (které je však většinou zahrnuto nepropustnými závěsy. Nějak jsem ještě nepřišla na chuť tomu nizozemskému exhibicionismu. Mimochodem, nechtěla bych být nizozemským výrobcem či prodejcem žaluzií. Musí mít dost mizerné tržby.). Ihned po příjezdu jsem trochu přeskládala nábytek a na nástěnce nad stolem zřídila obligátní sentimentální koutek, takže je teď můj pokojíček ještě hezčí než předtím.

Žádné komentáře:

Okomentovat