neděle 22. listopadu 2015

Z deníku kavárenského povaleče: Nizozemské podniky

Tento příspěvek je věnován nejkrásnějším/nejzajímavějším/nejlepším kavárnám, které jsem v Nizozemsku navštívila.
Banketbakkerij Snijers (Botermarkt 15, Leiden)
Tento podnik se může pyšnit hned několika superlativy. Má výbornou polohu, jelikož leží hned v centru Leidenu na jednom z nejkrásnějších grachtů. Navíc zde mají ohromující výběr úžasných zákusků. A aby toho nebylo málo, jedná se o nejstarší kavárnu v celém městě.
Bij Babette (Kruisstraat 31, Haarlem)
Tahle kavárna je zkrátka úžasná. Její majitelka je bývalá úspěšná manažerka, která se jednoho dne rozhodla splnit si svůj sen a pořídit si kavárnu. Tento podnik se vyznačuje krásným interiérem a hlavně výbornými domácími dorty a čaji. Jelikož v kavárně pracují cizinci, domluvíte se zde bez problémů anglicky (ale to v Nizozemsku snad všude).
Wiener Konditorei (Korte Poten 24, Den Haag)
Tuhle kavárnu založil už před více než 75 lety pan Praag původem z Vídně. Po vyučení šel zkusit štěstí do Nizozemska a vyplatilo se! Dnes patří Wiener Konditorei k nejlepším haagským kavárnám, kam chodí i známé osobnosti nizozemské politické scény (má kamarádka Blanka tu například kdysi viděla premiéra Marka Rutteho). V kavárně se podávají zákusky vídeňského typu: Sachertorte, štrúdl, koblihy, ovocné košíčky...
Deluca (Passage 3-7, Den Haag)
Do tohoto podniku jsem se dlouho neodvážila vejít. Zdálo se mi, že luxusně vypadající kavárna v historické pasáži v centru města musí být pěkně drahá. Jak se však ukázalo, opak je pravdou - horká čokoláda tu i se šlehačkou vyjde na 2,90 EUR, což je opravdu pohádková cena. Na dně skleničky je navíc bonbón, který se krásně rozteče.
´t Suppiershuysinghe (Gerecht 2, Leiden)
Do téhle kavárny s šíleným názvem mě hned první den zatáhla moje spolužačka Ema. Jedná se totiž o její oblíbený podnik. A já jsem si ho hned oblíbila taky. V téhle kavárně s krásným vintage interiérem totiž vládně pohodová atmosféra a vaří tu výbornou kávu.
Stads-Koffyhuis Delft (Oude Delft 133, Delft)
Tahle kavárna sídlí v krásném bledě modrém domě v centru města. Protože leží hned u grachtu, je letní zahrádka stylově umístěna na palubě lodi. A k tomu tu mají skvělé nápoje a zákusky. Pokud předtím zavítáte do nedalekého muzea Prinsenhof, obdržíte navíc slevu na konzumaci v tomto podniku.
Van Prinse & Co. (Prinsestraat 134, Den Haag)
Ačkoli se tahle kavárna nachází v centru města, stojí trochu stranou od hlavních rušných ulic. Navíc je z jejího krásného interiéru skvělý výhled na jeden z mála haagských grachtů. O skvělém jídle a pití ani nemluvě.

Žádné komentáře:

Okomentovat