sobota 4. dubna 2015

Slet múz(eí)

Hned na začátek mám pro vás výborný tip: pakliže jste muzeální typ a hodláte v Nizozemsku pobývat delší dobu, pořiďte si Museumkaart. Za tuhle kartičku zaplatíte jednorázově necelých 60 eur a po dobu jednoho roku s ní můžete chodit zdarma do většiny muzeí v celém Nizozemsku. A když se vám omrzí nebo se budete muset vrátit domů, můžete ji (načerno) prodat.


Gemeentemuseum aneb Muzeum, co má stijl: Protože jsme s Hailey milovnicemi uměleckých galerií, vypravily jsme se do haagského Gemeentemusea, abychom pokřtily naše museumkaart. Jak jsme záhy zjistily, nebyly jsme zdaleka jediní, koho napadlo strávit sobotní odpoledne v zajetí kultury, a tak jsme musely čekat skoro 45 minut ve frontě na lístky. Nizozemci jsou ovšem praví byznysmeni a proto umístili na začátek fronty stánek s kávou, jejíž konzumací si mohli návštěvníci zpříjemnit nekonečné čekání.
Hlavním lákadlem byla přechodná výstava mistra abstraktního umění Marka Rothka následovaná expozicí o historii módy. V muzeu se nachází i stálá expozice věnovaná nizozemské keramice (zvláště pověstné delftské fajáns) a uměleckému hnutí De Stijl a jejímu nejvýznamnějšímu představiteli Pietu Mondriaanovi.


Escher in het Paleis aneb Muzeální migréna: Jednoho slunečného nedělního odpoledne jsem se se svým portugalským kamarádem Claudiem vydala do muzea Escher in het Paleis. Jedná se o muzeum geniálního, avšak v našich končinách téměř neznámého umělce M.C. Eschera, mistra optických iluzí. Galerie se nachází v překrásném paláci Lange Voorhout v samém srdci Haagu, který byl dříve využíván jakožto královská residence. Zatímco v nižších patrech jsou umístěna Escherova nejslavnější díla, do vrchního patra je situována expozice, která zábavnou formou zprostředkovává návštěvníkům nejrůznější optické iluze. Pokud se chystáte navštívit Den Haag, pak by neměla návštěva téhle galerie rozhodně chybět na vašem itineráři. Po odchodu vás ale možná postihne migréna způsobená tím, jak jste si nad obrazy usilovně lámali hlavu...


Louwman Museum aneb V zajetí rychlosti: Se svým polským kamarádem Kubou jsem se jala navštívit haagské Louwman Museum. Museum se nachází v překrásné moderní budově nedaleko lesoparku Haagse Bos. Jedná se o nejstarší soukromou sbírku automobilů na světě, kterou po dvě generace střádala rodina Louwmanových. Součástí expozice jsou starodávné kočáry, vozy z první republiky, formule 1, ale i vozidla, kterými se proháněli Elvis Presley či Winston Churchill.


Mauritshuis a Panorama Mesdag aneb Nedělní muzeální smršť: Jednoho pošmourného nedělního odpoledne jsem se s Kubou a jeho italskou kamarádkou Annou vypravila do Mauritshuisu, jednoho z nejslavnějších nizozemských muzeí vůbec. Galerie sídlí v krásném historickém paláci hned vedle Binnenhofu. Bohužel se ukázalo, že stejný nápad měly i stovky dalších lidí, takže jsme museli vystát skoro hodinu dlouhou frontu (hlasuji pro zavedení nové fyzikální jednotky, podle níž se nebudou měřit fronty na metry, ale na hodiny. Zkrátka stejně jako existují světelné roky, měly by existovat i frontální hodiny). V Mauritshuisu jsme si prohlédli díla slavných nizozemských malířů 17. století a zhlédli i největší skvosty zdejší galerie: monumentální Anatomii doktora Tulpa od Rembrandta van Rijna a půvabnou Dívku s perlou Johannese Vermeera (která je stejně jako Mona Lisa opravdu prťavá a při pohledu zblízka vlastně ne až tak zajímavá).

Následně jsme se vypravili do muzea Panorama Mesdag, což je galerie malíře Hendrika Willema Mesdaga. Zlatým hřebem tohoto muzea a zároveň Mesdagovy tvorby je panoráma, tedy obrovská nástěnná malba zaujímající úhel 360 stupňů, na níž je vyobrazeno přímořské letovisko Scheveningen v roce 1880. Aby malba působila autentickým dojmem, je prostor kolem malby vysypán pískem, v němž leží rybářské sítě, chaluhy a poztrácené dřeváky. Mimochodem, v Praze se nachází panoráma bitvy u Lipan, které bylo k vidění i ve filmu Jára Cimrman ležící, spící.

1 komentář:

  1. Tak mně napadá - abychom, když tě navštívíme, nestrávili taky hodiny ve frontách.

    OdpovědětVymazat