středa 28. října 2015

La dolce vita po holandsku aneb Není pinda jako pinda

Pokud jsou Nizozemci v něčem opravdu dobří, pak je to kromě rychlobruslení příprava sladkých pokrmů. Proto taky má pracně započatá vídeňská dieta po příjezdu do Leidenu rázem skončila. Vždy, když jsem procházela kolem regálů se sladkým, slintala jsem jako Pavlovovy psy. Následuje přehled těch nejlepších holandských laskomin:
Hagelslag znamená doslova "krupobití", ale v češtině je zaužívaný název "čokoládová rýže" (případně "čokoládová hovínka", což ovšem poněkud kazí gastronomický požitek). Jedná se o malé kousky čokolády, které se u nás používají ke zdobení dortů. Nizozemci si jimi však bezostyšně sypou toasty nebo je dle libosti přidávají úplně do všeho.
Vla je řidší pudink, který se prodává se v tetrapakových obalech jako třeba mléko. Mezi tradiční příchutě patří vanilka a čokoláda, ale nabízí se i řada exotických. Opravdovou delikatesou je bolletjesvla, které obsahuje výtečné křupavé kuličky.
Suikerwafels je varianta klasických vaflí, které známe i u nás. Doporučuji ty s čokoládovou polevou. Jsou naprosto neodolatelné.
Stroopwafels nemají s klasickými vaflemi příliš společného. Jsou to malá kolečka spojená rozteklým sirupem. Nejlepší způsob, jak je jíst, údajně spočívá v tom, že položíte vafli na hrnek s horkým čajem, přičemž se sirup příjemně rozteče. Občas jsou na trzích k vidění i stánky s horkými vaflemi a ty platí za opravdovou delikatesu.
Mergpijpjes je kalorická bomba sestávající z marcipánu politého čokoládou. Pokud znáte dezert Metro, který je u nás občas k dostání, pak přesně víte, o čem je řeč.
Ontbijtkoek je perník vhodný jako snídaně nebo rychlá svačinka. Někdy je posypaný oříšky.
Speculaas jsou sušenky, jejichž typickými přísadami jsou hnědý cukr a speciální směs koření obsahující mimo jiné skořici, hřebíček a muškátový oříšek. Spuculaas je také základem výtečné sladké pomazánky, přičemž ta nejlepší se vyrábí pod značkou Lotus. Dokonce jsem slyšela, že někteří studenti jsou natolik okouzleni chutí téhle pomazánky, že se na Erasmus do Nizozemska vydávají jen kvůli ní. Speculaas se dá přidat do všeho - do zmrzliny, vla i jeneveru, tedy tradiční nizozemsko-vlámské pálenky.
Eierkoeken, tedy vaječné placičky mi připadaly povědomé hned, jakmile jsem se do nich zakousla. A pak jsem si vzpomněla. Chutnají přesně jako madlenky, které jsem v dětství pokaždé jedla na dovolené.
Drop jsou gumové bonbony s příchutí pendreku. V každém správném supermarketu jsou jich plné regály, což dokazuje, že jsou jimi Nizozemci přímo posedlí. Většina cizinců (včetně mě) však nad konzumací tohoto lékořicového zázraku ohrnují nos a kvapně odmítají nabídky na jejich ochutnání.
Roze koek je malý koláček s fondánovou polevou, která je většinou růžové barvy. Při význačných státních příležitostech, jako je například Den krále, je k dostání oranžová verze.
Pindakaas je (pro někoho možná překvapivě) burákové máslo, které tedy není ani zdaleka americkou výsadou. Nizozemci ho totiž požívají ve velkém. A „pinda“ není sprosté slovo, ale jednoduše „arašíd“. Doporučuji značku Calvé, zejména verzi s kousky oříšků.
Poffertjes je jakási zmenšená verze lívanců. Poffertjes se připravují na speciálních oďolíčkovaných pánvičkách či platech a podávají se s cukrem a troškou másla.
Tompoes (či také tompouce) je dezert sestavený z listového těsta, vanilkového krému a růžové polevy, který svým svým vzezřením připomíná slovutný kremšnyt. A dokonce i tak chutná.
Oliebollen jsou smažené pocukrované koule z kynutého těsta, které chutnají jako vdolky. Tradičně se pojídají na Silvestra, ale jsou k dostání po celý rok na nejrůznějších trzích. Vzhledem k tomu, že jsou pořádně mastné (rozuměj: tučné), nedoporučuji je konzumovat ve větším množství.
Gevulde koek je koláček plněný nejrůznějšími dobrotami jako jsou třeba jablka. Koláček bývá většinou dozdoben mandlemi.
Vlaai je mřížkovaný koláč plněný ovocem, který je specialitou provincie Limburg. Většinou bývá plněn třešněmi, ale oblíbené jsou i verze s jablky a meruňkami.
Appeltaart alias jablečný koláč se v Nizozemsku těší velké oblibě.
Krentenbol je měkká bulka, v níž jsou zamíchány rozinky.
Chocolademelk neboli čokoládové mléko je zkrátka mléko s čokoládovou příchutí. Podává se jak v horké, tak ve studené formě. Nejznámější značkou je Chocomel prodávaný v Belgii pod názvem Cécémel. Chodolademelk chutná nejlahodněji se šlehačkou, za kterou se však v kavárnách připlácí 50 centů.
Soesjes jsou kuličky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou. Jedná se o naprostý zázrak.
Bossche Bol je stejně jako soesje koule z odpalovaného těsta se šlehačkou. Navíc je ale politá čokoládou, takže je to naprostá kalorická a chuťová bomba!
Appelflap je pocukrovaný trojúhelníček z listového těsta, uvnitř kterého se skrývá chutná jablečná náplň.
Jodekoek (v překladu židovská sušenka) je kulatá sušenka bez výraznější chuti, která se skvěle hodí ke kávě či čaji. Kvůli údajně rasistickému názvu se uvažovalo o změně jejího jména, ale tradice zvítězila, takže se stále používá původní název.
A na úplný závěr mám důležité sdělení pro všechny mlsouny: Některé nizozemské dobroty lze zakoupit v prodejnách Albert, které jsou českou verzí holandského supermarketu Albert Heijn. Můžete zde najít stroopwafels, suikerwafels či pindakaas.

Pindakaas
Vla
Eierkoeken

Roze koek

Tompoes

Suikerwafel

Gevulde koek
Poffertjes

Stroopwafel

Oliebol
Krentenbol s hagelslagem

Mergpijpje
Speculaas

Ontbijtkoek

Vlaai
Soesjes

Bossche bol

Jodekoek

Žádné komentáře:

Okomentovat