úterý 28. července 2015

Haagské dostaveníčko

Den Haag mi nejdříve připadal jako neskutečně škaredé a nepřátelské město. Postupem času jsem však začala poznávat i jeho pěkné stránky a nakonec jsem si ho opravdu zamilovala. A jaká místa se v Haagu vyplatí navštívit?
Zelený Haag
Japonská zahrada v parku Clingendael
Den Haag se může právem nazývat zeleným městem. Nachází se tu totiž obrovské množství travnatých či zalesněných ploch. V oblibě mám zejména Haagse Bos, tedy rozsáhlý lesopark ležící nedaleko centra města. Je protkán řadou pěšinek pro chodce a cestiček pro cyklisty a nachází se v něm také několik rybníčků. Uprostřed parku stojí palác Huis ten Bosch, který byl sídlem královny Beatrix a v blízké době by se do něj měl nastěhovat král Willem-Alexander s rodinou.
V sousedství haagského lesa se nachází Malieveld - obrovská louka rozkládající se hned vedle hlavního nádraží. Je vybavena jezírkem, oborou s divou zvěří a příjemnou palačinkárnou. V okolí lze potkat velké množství nejrůznějších opeřenců.
Za zmínku stojí také Zuiderpark. Tenhle park má vše, co by měl správný park mít: obrovské travnaté plochy, soustavu rybníčků, několik dětských hřišť, skateboardový areál, fotbalový stadion, plovárnu, arboretum, bylinkovou zahrádku a místa na grilování. Vždy na konci června se tu navíc koná Parkpop, jeden z největších hudebních festivalů v Evropě, které jsou zdarma.
Velmi pěkný je také park Clingendael, v němž se nachází krásná japonská zahrada (Japanse tuin). Roste v ní celá řada vzácných rostlin, které jsou náchylné na poškození, a tak je zahrada otevřena jen na několik týdnů v roce. Ačkoli je poměrně malá, oslovila mě mnohem více než všemi zbožňovaný květinový park Keukenhof.
Chinatown
Chinatown - Čínská čtvrť se nachází přímo v centru města a poznáte ji snadno - v ulicích visí obrovské červené lampiony a u vstupů se do výšky tyčí orientální brány. V Chinatownu je nespočet asijských restaurací a obchodů. Doporučuji navštívit čínskou pekárnu QQ Bakery, kterou jsem zmiňovala v jednom z předchozích příspěvků. Veškeré pečivo stojí jen 1 euro a je opravdu výtečné!
Grachty - Den Haag se na rozdíl od mnoha jiných turisty oblíbených nizozemských měst nemůže pyšnit pořádnou soustavou kanálů. V Haagu se sice nabízí plavby lodí, ale upřímně řečeno si nedokážu představit, co na nich může být k vidění. Přesto se tu a tam nějaké ty grachty vyskytují, například v ulici s poetickým názvem Uilebomen ("soví stromy"). Krásná soustava grachtů je pak k vidění v trojúhelníku ulic Hooigracht, Houtweg a Smidswater. Tady už si člověk může aspoň na chvíli připadat jako v Leidenu nebo v Amsterdamu.
Náměstíčka - Protože jsem kavárenská povalečka, libuji si v návštěvách nejrůznějších občerstvoven a náleven. Ty jsou v Haagu situovány ponejvíce na rozlehlých náměstích lemovaných starobylými domy. Stačí zajít na Grote Markt, Buitenhof, Plaats či Plein, objednat si něco dobrého a sledovat, co se děje za okny. K restauračním zařízením náleží většinou i vyhřívané zahrádky, takže neumrznete, ani když bude zrovna panovat typické holandské počasí.
Passage
Passage - Den Haag je výborným místem k uskutečňování nákupů. Pokud si libujete v nakupování v krásných prostorách, pak se vydejte do obchodní pasáže s příznačným názvem Passage. Tenhle ráj shopaholiků byl díky své jedinečné architektuře zařazen do seznamu památek UNESCO. Navíc se jedná o nejstarší obchodní pasáž v celém Nizozemsku. Nachází se tu nejen módní butiky, ale také krámek se suvenýry, prodejna kuchyňského náčiní či čokoládovna.
Oostduinpark
Haagse Markt - Nizozemci milují trhy a tak nějaký ten markt najdete snad v každém městě. Doporučuji zejména Haagse Markt, a to nejlépe hodinu před zavřením, kdy prodejci zboží drasticky zlevňují. Na trhu vládne poněkud chaos - obchodníci vykřikují "Nejchutnější mandarinky na trhu!" nebo "Nejlepší rajčata v celém Haagu!", mezi stánky se prodírají davy nákupčích lačnících po slevách a mezi nimi se proplétají děti, psy a kapsáři.
Duny - Letovisko Scheveningen je všem milovníkům Nizozemska dobře známé a proto ho každé léto zaplavují turisté z celého světa. V okolí Haagu se však nachází celá řada jiných přímořských lokalit, která nejsou tak "profláklé", ale přesto oplývají nespornou krásou. Mezi mé favority patří soustavy dun Kijkduin a Oostduinpark.

1 komentář: